Za izboljšanje mehanskih lastnosti

Z nanokristalinično celulozo lahko izboljšamo površinski sijaj papirja. Na papir se nanese v obliki premaza, barva za tiskanje pa naj bazira na osnovi rastlinskega olja. Na ta način uberemo okolju prijaznejšo izbiro tiskarskih materialov. Samo sušenje črnila pa se na ta način podaljša, kar bi lahko šteli kot edino pomanjklivost te tiskarske metode.

papir

Na to temo je bilo opravljeno tudi magistrsko delo. Sama študija se je dotaknila razvoja premaza. Ugotovljeno je bilo, da mora ta bazirati na osnovi škroba in PVA z dodano NCC z optimalno koncentracijo, s tem se izboljša potiskljivost papirja. Primerjali so tri skupine vzorcev, premazane z škrobom ali PVA premazom, premazane z premazom z dodanim NCC, ter nepremazan papir. Opravljena je bila analiza izraženih mehanskih lastnosti vzorcev. Sami rezultati so pokazali, da je papir z premazom iz NCC imel izboljšane mehanske lastnosti, izboljšala se je tudi sama potiskljivost.

Vir: Sabina Medvešek: Vpliv nanokristalinične celuloze na potiskljivost papirja-Magisterij- Univerza v Ljubljani, Naravoslovno tehnična fakulteta.

Pošljite povpraševanje

Ste zainteresirani za poslovno sodelovanje? Pošljite nam sporočilo, naša ekipa strokovnjakov bo odgovorila na vaša vprašanja.