Izjemna večnamenska uporaba

Nanoceluloza(NCC) je krovni termin in zajema nanokristalinično celulozo (CNC), amorfne nanodelce, nanofibrilirano celulozo (NFC), bakterijsko nanocelulozo(BNC) in celulozno nanoprejo(CNF), ki se lahko uporabljajo na različnih področjih nege in zdravstva. CNC se lahko uporablja za večnamenska sredstva v kozmetičnih izdelkih. Amorfne nanodelce se lahko uporabi kot antibakterijske in hemostatske nanoagente. Nanofibrilirana celuloza je tudi odlično gostilo in gelirno sredstvo.

papir

Večati se je začel potencial bakterijske nanoceluloze v negi in biomedicini. Rane se lahko oskrbi z nanoprejo. Če na površino nanoceluloze dodamo specifične funkcionalne skupine jo lahko uporabimo za nosilko različnih terapevtsko aktivnih snovi (proteolitski encimi, aminokisline, antioksidanti, hemostatična zdravila), ki na ta način širijo področja uporabe nanoceluloze v zdravstvu in osebni negi.

S povečevanjem deleža dodane NCC, se poveča sproščanje zdravila, preživetje celic ter poroznost in razgradljivost. Polnila kot je v tem primeru nanokristalinična celuloza lahko spremenijo lastnosti tkivnih gradnikov s svojimi kemičnimi lastnostimi in možnimi interakcijami. S temi lastnostmi se omogoča razvoj novih aplikacij v tkivnem inženirstvu.

Vir: International Journal of Biological Macromolecules, In Press, Corrected Proof, Available online 18 October 2017

Pošljite povpraševanje

Ste zainteresirani za poslovno sodelovanje? Pošljite nam sporočilo, naša ekipa strokovnjakov bo odgovorila na vaša vprašanja.