Za visoko zmogljive energetske naprave

V zadnjem desetljetju je povpraševanje po energetskih napravah, ki so izdelane po okoljevarstvenih standardih skokovito naraslo. Rastlinska in bakterijska nanoceluloza je pokazala potencial s svojimi pozitivnimi lastnostmi, ki se kažejo na fizikalnem, mehanskem in optičnem področju. Njene pozitivne lastnosti, bi lahko omogočile razvoj visoko zmogljivih energetskih naprav, vendar je na tem področju potrebno še veliko raziskav, da bi prišli do uporabnih rezultatov in dejanske uporabe NCC v elektroniki.

Sama nanoceluloza ni prevodna, vendar je to pogoj za skoraj vse komponente energetskih naprav. Z različnimi načini modifikacije, tako kemičnimi kot fizikalnimi, se lahko nanocelulozo oziroma iz nje ustvarjen produkt spravi v stanje, da postane prevoden. Kot že rečeno zaradi odličnih fizikalnih lastnosti je nanoceluloza popularna tema trenutnih svetovnih raziskav.

Vir Nano Energy, Volume 35, May 2017, Pages 299-320

Nanokompozitne materiale se lahko izdela iz poli (viniliden fluorida) kot matričnega polimera in stabilne DMF suspenzije nanokristalinične celuloze kot ojačitvene faze. Z metodami NIPS se je pripravilo porozne in nanokompozitne membrane z visoko gostoto. Analizirane so bile strukture dobljenih filmov. Odkrito je bilo, da so polnila pripomogla k mehanski ojačitvi, te je bila povezana z nižjo obremenitvijo pri prelomu.

Pri gostih nanokompozitih je bila izboljšana toplotna stabilizacija pri temperaturah, višjih od temperature taljenja kot posledica nastajanja toge celulozne strukture v matrici. Porozne nanokompozitne membrane z odličnimi elektrokemičnimi lastnostmi in z opaznim izboljšanjem ojačitve postanejo zanimivi kandidati za zamenjavo mikroporoznih separatorjev na osnovi poliolefina v litij-ionskih baterijah.

Vir: Electrochimica Acta, Volume 214, 1 October 2016, Pages 38-48

Pošljite povpraševanje

Ste zainteresirani za poslovno sodelovanje? Pošljite nam sporočilo, naša ekipa strokovnjakov bo odgovorila na vaša vprašanja.